Move in move out

De Stad Aalst, het OLV-ziekenhuis Aalst, Zorglab Aalst, de Eerstelijnszone Aalst en Arteveldehogeschool sloegen in het najaar van 2022 de handen in elkaar om het herstel van patiënten met een kankeraandoening te versnellen door hen meer naar beweegpartners (sportvereniging, personal trainer, kinepraktijk of een fitnesscentrum) toe te leiden. Uit onderzoek blijkt dat beweging een belangrijke component is tijdens een kankerrevalidatie.

https://aalst.be/cultuur-sport-en-vrije-tijd/sport/sportaanbod/project-move-in-out

Opleiding

Voor wie beweegpartner wil worden is er een modulaire opleiding aan de Arteveldehogeschool voorzien. Deze heeft als doel de aandacht te vestigen op beweging voor revaliderende kankerpatiënten, aangezien het noodzakelijk is dat er een aangepast oefenprogramma kan worden aangeboden dat rekening houdt met de persoonlijke situatie.

Binnen SportKwadrAat hebben werd vanuit de 3 sportclubs deze opleiding gevolgd.

 

Criteria

De corebusiness van elke partner dient “beweging” te zijn en er wordt een engagement gevraagd waarbij er regelmatig teruggekoppeld wordt naar de doorverwijzer (arts, verpleging…).

Er is geen verplichting rond het al dan niet aanvaarden van patiënten, men wil een optimaal klimaat creëren waarin patiënt en beweegpartner naar elkaar worden toegebracht.

Elk van de partners streeft er binnen de eigen verantwoordelijkheid naar om enerzijds via opleiding, anderzijds via facilitering van informatie, doorstroom en communicatie een service van toenadering te creëren.

Moving Cancer Care (meer bewegen bij kanker)

Het advies om alleen maar te rusten tijdens kanker en chronische ziekten is sterk achterhaald. Bewegen tijdens kanker wordt steeds meer gezien als een krachtig therapeutisch middel:

  • het verkleint de achteruitgang van de gezondheidstoestand en de nadelige effecten van curatieve behandeling;
  • het verkleint ook de kans op comorbiditeiten;
  • het optimaliseert de levenskwaliteit.